Zelf energie opwekken

Door zelf je eigen, duurzame energie te produceren kun je fors op je energierekening besparen en draagt ook nog eens een steentje bij aan een schoner milieu.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun eigen energie op te wekken. Door zelf je eigen, duurzame energie te produceren kun je fors op je energierekening besparen en draagt ook nog eens een steentje bij aan een schoner milieu. 

Waarmee produceer je zelf energie?

Je kunt op verschillende manieren je eigen energie opwekken. Dit kan door middel van zonne-energie, windenergie en aardwarmte-energie.

Zonne-energie

Het licht van de zon in Nederland is ruim voldoende om altijd energie op te kunnen wekken. Zelfs als de zon niet zichtbaar schijnt. Door zonnepanelen te (laten) plaatsen kun je elektriciteit produceren en met behulp van een zonneboiler-combi kun je water en de cv verwarmen. 

Voor de plaatsing van zonnepanelen is geen toestemming van de gemeente of andere partijen vereist, mits het een eigen woning is. Je moet wel bij je energieleverancier en netbeheerder melden dat je zonnepanelen hebt aangeschaft. 

Windenergie

Nederland is bij uitstek geschikt voor het produceren van windenergie. Je kunt kiezen voor een kleine windmolen, ook wel windturbine genoemd, en die in de tuin of op het dak laten plaatsen. De aanschaf van een windmolen is niet goedkoop en je moet rekening houden met een lange terugverdientijd.

Voor het  plaatsen van een windmolen is wel een vergunning van de gemeente en toestemming van je buren vereist. Ook moet je aan je energieleverancier en netbeheerder laten weten dat je een windmolen wilt gaan plaatsen. In enkele gevallen is het ook nodig om een teruglever-meter nodig, deze meter geeft aan hoeveel elektriciteit je ‘teruggeeft’ aan het net. 

Aardwarmte

Ook aardwarmte kan worden gebruikt om zelf energie op te wekken. De warmte van de aarde wordt dan met behulp van een warmtepomp uit de grond, grondwater of lucht gehaald en wordt omgezet in elektriciteit. Dit kan dan weer worden gebruikt om een woning te verwarmen of juist te koelen. 

Er kan ook een boiler worden geplaatste bij de warmtepomp die vervolgens zorgt voor de verwarming van water. Zo kun je de hele warmte installatie vervangen met een bijzonder duurzame en voordelige variant. 

Subsidies zelf energie opwekken

Voor de aanschaf van zonnepanelen verstrekt de overheid momenteel subsidie. Dit scheelt fors in de kosten en is daardoor een aantrekkelijke optie geworden. Gemeentes verstrekken verder nog afzonderlijke subsidies voor het zelf opwekken van duurzame energie. Wanneer je wilt weten welke subsidies er in jouw gemeente gelden kijk je op de website www.energiesubsidiewijzer.nl

Denk je er al over om zelf energie op te wekken, maar wil je wel nu al besparen? Vergelijk hier alle energieleveranciers en kies de deal die het beste bij je past!