Slimme thermostaten

Een slimme thermostaat geeft inzicht in je energieverbruik en kan worden aangestuurd met een app op de pc, tablet en smartphone. Enkele thermostaten zijn zelflerend en reageren op bepaalde leefpatronen door automatisch de verwarming hoger of lager te zetten. Sommige slimme thermostaten ‘communiceren’ ook met verlichting en andere apparaten, waardoor deze op afstand kunnen worden bediend. Met een slimme thermostaat wordt het wel heel eenvoudig om energie en geld te besparen.

Aanbiedingen met slimme thermostaten

Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig een slimme thermostaat of een app aan om je energieverbruik inzichtelijk te maken. dePrijsvergelijkers.com vergelijkt deze slimme thermostaten en geeft je gelijk een overzicht van alle aanbiedingen met een slimme thermostaat die je bij ons af kunt sluiten. 

Hoe komen aanbiedingen met slimme thermostaten tot stand?

Van elke leverancier krijgen wij de tarieven, voorwaarden, eventuele aanschafkosten en abonnements- of servicekosten. Alles behalve de eenmalige aanschafkosten verwerken we in de maand- en jaarprijs, zodat je een goede vergelijking kunt maken. Eventuele abonnements- en servicekosten worden dus wel door ons in de maand- en jaarprijs verrekend.


Product

Anna Toon E-Thermostaat Energie assistent Nest Knappe Thermostaat
Leverancier NLE ENECO ESSENT E.ON ESSENT ENGIE
bekijk aanbod bekijk aanbod bekijk aanbod bekijk aanbod
meer info meer info meer info meer info meer info meer info
Richtprijzen
Servicekosten € 3,99 p/m v.a. € 3,50 p/m gratis € 14,50 p/m gratis gratis
Thermostaat bij 1 jarig energiecontract € 199,- € 60,-
Thermostaat bij 3 jarig energiecontract € 99,- gratis gratis € 49,- € 60,-
Thermostaat bij 4 jarig energiecontract gratis € 60,-
Thermostaat bij 5 jarig energiecontract € 3,99 p/m gratis € 60,-
Prijs in de winkel € 249,- p/s € 275,- p/s € 249,- p/s € 14,50 p/m € 219,- p/s € 177,99 p/s
Installateur via leverancier € 70,- € 75,- € 82,50- € 85,- € 85,- n.v.t.
Bediening
Temparatuur per zone
Zelflerend vermogen
Werkt met vloerverwarming
Werkt met stadsverwarming
Werkt met zonnepanelen
Type ketel Modulerend / Opentherm
Opties
Verlichting aansturen
Geofencing/GPS
Rookmelding
Online opslag gegevens
IFTTT-ondersteuning
Verbruik meten
Stroom (direct)
Gas (direct)
Gas + stroom (direct)
Verbruik zien met app

update 2015

Bespaar met een slimme thermostaat

Slimme thermostaten bieden de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in jouw energieverbruik in en rond het huis. De thermostaten worden ‘slim’ genoemd omdat ze op afstand kunnen worden bediend met een app. Deze thermostaten ondersteunen je om zoveel mogelijk energie te besparen. 

Het daadwerkelijke besparende effect heeft vooral betrekking op de bezuiniging van warmte. Een slimme thermostaat kan er namelijk zelf voor zorgen dat daar meer efficiënt mee wordt omgegaan. De thermostaat kan handmatig, via de pc of met een app op je tablet en smartphone worden aangestuurd. In veel gevallen ‘herkent’ de thermostaat na een tijdje jouw leefpatroon en reageert daarop door de verwarming hoger of juist lager zetten. Een slimme thermostaat kan communiceren met andere apparaten, zoals een slimme meter, een HRe-ketel, zonnepanelen, slimme stekkers en een zonneboiler.

Minder energieverbruik?

Een slimme thermostaat garandeert geen lagere energierekening. Je stroom- en gasverbruik kan namelijk alleen maar dalen wanneer je er als gebruiker ook ‘slim’ mee omgaat. Dit betekent dat je via de thermostaat kunt zien waarmee en wanneer je de meeste energie kunt besparen. De thermostaat geeft bijvoorbeeld aan dat je veel energie verbruikt tijdens het draaien van een was. Het is dan wellicht een optie om ’s nachts te gaan wassen tijdens daluren. Ook kan je bij sommige slimme thermostaten zien welk apparaten veel stroom verbruiken. Het is dan het overwegen waard om een meer energiezuinige variant aan te schaffen. 

De slimme thermostaat zorgt wel concreet voor energiebesparing op het gebied van warmte. De thermostaat zet bijvoorbeeld de verwarming pas aan als je op een paar kilometer afstand van het huis bent met behulp van geofencing. Of schakelt de verwarming uit wanneer er al langere tijd geen beweging is waargenomen in bepaalde ruimtes. Dit kan al veel schelen op je energierekening.

Leveranciers en de slimme thermostaat

De volgende energieleveranciers bieden een slimme thermostaat aan bij verschillende contracten: Essent (Nest), Eneco (TOON), E.ON (Energie Assistent), de Nederlandse Energie Maatschappij (ANNA), ENGIE (Knappe Thermostaat) en Delta (ComfortWijzer). Zij hebben ook allemaal een app in het pakket zitten die je als klant nog beter kan helpen het energieverbruik bij te houden en te sturen. Ook andere energieleveranciers bieden een dergelijke app, zoals Oxxio, Nuon en Qurrent.

Slimme thermostaten die je via een energieleverancier krijgt zijn gekoppeld aan bepaalde contracten. Over het algemeen geldt: hoe langer de contractduur hoe minder je hoeft bij te betalen voor een thermostaat. Bij een vijfjaren contract krijg je de slimme thermostaat er vaak gratis bij. Er zijn echter ook andere varianten waarbij je de slimme thermostaat zo goed als kosteloos is, maar waarbij je wel een abonnement moet afsluiten om gebruik te kunnen maken van de diensten die erbij horen. De kosten kunnen in enkele gevallen oplopen met een abonnement, maar door slim om te gaan met je energieverbruik haal je die kosten er vaak ook weer uit.

Tarieven en mogelijkheden

De prijzen voor een slimme thermostaat variëren. In enkele gevallen betaal je de aanschafprijs en abonnementsgeld, maar meestal vraagt de leverancier één van beide. Je dient verder ook rekening te houden met de kosten van een installateur. Energieleveranciers willen bijna allemaal dat de thermostaat door een bij hen bekende vakman wordt geïnstalleerd. Wanneer je dit niet wilt, vervalt vaak het recht op reparatie of vervanging. 

Daarnaast kan het weleens zo zijn dat de ketel moet worden vervangen of worden aangepast omdat deze te oud is of niet geschikt voor de slimme thermostaat. De kosten daarvan kunnen mogelijk hoog oplopen. Ook een warmtepomp, stads-, blok- en vloerverwarming kunnen weleens bezwaarlijk zijn voor de toepasbaarheid. 

Verder zijn er mogelijkheden om de thermostaat te optimaliseren en uit te breiden. Zo zijn er slimme lampen en stekkers die je met de app uit en aan kunt zetten of vooraf in kunt stellen. En er bestaan tegenwoordig modules die je kunnen helpen met het bijhouden en terugleveren van zelf opgewekte energie of juist de extra verbruikte stroom voor bijvoorbeeld elektrisch rijden. Dit alles kan je enorm helpen met energie besparen en dus ook geld.

Opslag gegevens gas- en stroomverbruik

Het is de laatste tijd uitgebreid in het nieuws gekomen: de slimme meter en thermostaat slaan privé gegevens op en dit kan tot misbruik leiden door derde partijen. In theorie is het inderdaad zo dat slimme thermostaten persoonlijke data vastlegt op een centraal punt. De ene thermostaat slaat het lokaal op en de andere zet het in online in een database. Maar waar de gegevens ook worden vastgelegd: het is net als bij een bankrekening niet toegestaan om zonder toestemming deze gegevens in te zien of te gebruiken. 

Mogelijkheden en bediening

Bijna alle slimme thermostaten hebben een zelflerend vermogen en zijn via een tablet of smartphone te bedienen. Ze kunnen dus buitenshuis worden aan- of uitgezet. Dit geldt ook voor de slimme apparaten die erop aangesloten zijn. In de toekomst zullen steeds meer apparaten in en rond het huis van een afstand bediend kunnen worden. Dit wordt domotica genoemd. Ook zijn er enkele thermostaten met een geofencing systeem. Door middel van GPS neemt de thermostaat waar of je in de buurt bent of juist weggaat en zal daarop reageren door de verwarming aan of uit te zetten. 

Het zelflerende vermogen van de thermostaten heeft betrekking op het h erkennen van leefpatronen van verschillende bewoners en situaties. Zo weten ze na een tijdje bijvoorbeeld op welke dagen je eerder thuis komt en de verwarming dus al een graadje hoger mag. Ook kunnen ze worden ingesteld op beweging en licht. Neemt de sensor lange tijd geen beweging waar dan zal de verwarming lager gaan, mits je dit hebt ingesteld natuurlijk. Het zelflerende vermogen en de toepassing daarvan vereist overigens wel een redelijk vast leefpatroon, anders werkt het niet. 

Aanschaf 

Wil je graag een slimme thermostaat bij je energiecontract? Kijk dan in bovenstaande tabel welke thermostaat jou het meest aanspreekt. Met de knop ‘bekijk aanbiedingen’ kom je vervolgens direct bij de diverse contracten terecht. 

Heb je nog vragen? Onze deskundige klantenservice staat altijd voor je klaar. Je kunt dePrijsvergelijkers.com telefonisch bereiken via 0800-778 01 88, via ons contactformulier of per mail via info@deprijsvergelijkers.com