Overstappen

Je doet het zo!

Overstappen is geld besparen

Je kunt veel geld besparen door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Dat heb je vast vaker gehoord. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk en waar moet je op letten? Het is heel eenvoudig. Wij leggen het graag uit.

Welkomstkorting

Als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier krijg je (meestal) een welkomstkorting. Die korting kan oplopen tot wel € 450,-. Eindigt je contract, dan kun je weer overstappen naar een andere energieleverancier die een welkomstkorting biedt. Zo kun je met iedere overstap telkens opnieuw honderden euro’s besparen op je energierekening.

Energie vergelijken

Voordat je overstapt wil je natuurlijk eerst weten uit welke energiepakketten je kunt kiezen. Om te weten welk pakket bij je past maak je gebruik van onze gratis energievergelijker. Je ziet zo heel snel wat de beste aanbieding is. En wat heel handig is: Je ziet bij ons óók gelijk de prijzen van andere vergelijkers in het overzicht. Dat scheelt weer zoeken.

Hoe werkt de energievergelijker?

Energie vergelijken en overstappen is heel eenvoudig. Volg de stappen en bespaar binnen een paar minuten veel geld.

1. Invullen
Vul je postcode, huisnummer en energieverbruik van het afgelopen jaar in en vergelijk.
2. Bekijken
Bekijk het overzicht met aanbiedingen. De goedkoopste staat altijd bovenaan. Spreekt een aanbieding je aan, dan open je die om de details te zien. Met het filtermenu kun je hier ook voorkeuren aangeven.
3. Kiezen
Kies de aanbieding die het beste bij je past en vul al je gegevens in. Wij sturen jouw aanvraag door naar de leverancier. Jij ontvangt van ons direct een bevestiging per mail. Zelf hoef je nu even niets meer te doen.
4. Even geduld
Binnen enkele dagen ontvang je bericht van de nieuwe energieleverancier per email of post.
5. Besparen
Je overstap is gelukt!

Prijzen en contracten

Bij ons zie je altijd de complete prijs. Wij verrekenen écht alle kosten in het jaarbedrag. De maandprijs berekenen we door het jaarbedrag te delendoor twaalf. Hieronder zie je wat er allemaal wordt meegenomen:

 • Leveringskosten, zoals de tarieven per kWh (stroom), m3 (gas),
 • Kosten voor vastrecht en Opslag Duurzame Energie (ODE),
 • Transport-, aansluit-, meter- en netwerkkosten,
 • Energiebelasting,
 • Vermindering energiebelasting,
 • Maandelijkse abonnementskosten in geval van een slimme thermostaat*,
 • Kortingen, zoals de welkomstkorting.

*De eenmalige aanschafkosten van een slimme thermostaat nemen we nooit in de berekening mee.

Voorschotbedrag

Het bedrag wat je per maand gaat betalen, het voorschotbedrag of termijnbedrag, is altijd een inschatting. Het kan dus zijn dat je aan het eind van het jaar geld bij moet betalen, maar je kan ook geld terugkrijgen. Het voorschotbedrag wordt meestal door de energieleverancier hoger ingeschat. Zo proberen ze teleurstelling te voorkomen. Blijkt na een tijdje dat jouw voorschotbedrag veel te hoog of te laag is? Meestal wil de leverancier het bedrag wel aanpassen. Dat is wel zo fijn.

Meerdere contracten

Soms is het voordelig om gas van de ene leverancier af te nemen en stroom van een andere. Of je hebt stadsverwarming, dan kun je helemaal niet zelf kiezen wie het gas levert. Met onze handige filters kun je aangeven dat je alleen de prijzen van gas óf alleen die van stroom wilt vergelijken. Net zo snel.

Vast of variabel

Er is een verschil tussen een contract met vaste tarieven en een contract met variabele tarieven. Bij een contract met vaste tarieven blijft de prijs voor stroom en gas de de hele contractduur hetzelfde. Bij variabele tarieven mag de energieleverancier de prijs twee keer per jaar aanpassen. Het hangt van de veranderende energietarieven af welke van de twee contracten het meest gunstig is. En dat is weer afhankelijk van de wereldwijde olie- en gasprijzen.

Onbepaalde tijd en bepaalde tijd

Er is ook een verschil tussen een contract met bepaalde tijd en een contract met onbepaalde tijd. Bij een contract met onbepaalde tijd kun je op elk gewenst moment overstappen. Je moet wel altijd rekening houden met een opzegtermijn. Vaak is dit 30 dagen. Bij een contract met bepaalde tijd vraagt de huidige leverancier meestal een opzegvergoeding als je voortijdig opzegt. De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de verstreken looptijd van het contract en is wettelijk vastgelegd.

Opzegvergoeding

Wil je overstappen voordat je de loopduur van je energiecontract is verstreken dan vragen de meeste energieleveranciers om een vergoeding. Er zijn maximale bedragen voor de opzegvergoeding vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht zich eraan te houden. De opzegvergoeding geldt per product. Neem je dus stroom en gas af dan moet je twee keer een vergoeding betalen.

De opzegvergoedingen voor een stroom- of gascontract bedragen:

 • € 50,- als je contract een looptijd heeft tot 1,5 jaar,
 • € 75,- als je contract een looptijd heeft van 1,5 tot 2 jaar,
 • € 100,- als je contract een looptijd heeft van 2 tot 2,5 jaar,
 • € 125,- als je contract een looptijd heeft van meer dan 2,5 jaar.

Onterechte opzegvergoeding

Een energieleverancier mag tot zes weken na opzegging om een vergoeding vragen. Doet een energiemaatschappij dit niet binnen deze termijn? Dan hoef je niets te betalen. Je moet dit wel doorgeven aan de leverancier. Dat doe je ook als er toch een boete na zes weken volgt. Haalt dat niets uit? Dien dan een formele klacht in binnen de gestelde termijn. Levert dat niets op dan schakel je de Geschillencommissie in.

De Geschillencommissie

De Geschillencommissie bepaalt uiteindelijk of je een opzegvergoeding wel of niet moet betalen. De uitspraak van de Geschillencommissie is onherroepelijk en beide partijen moeten zich wettelijk houden aan het besluit. Het inschakelen van De Geschillencommissie is niet kosteloos. Er wordt een bedrag gevraagd voor het bestuderen van de klacht en de uiteindelijke uitspraak.

Leveranciers

Er zijn ongeveer 30 energieleveranciers in Nederland. Al die leveranciers die moeten beschikken over een leveringsvergunning. Deze vergunning wordt verstrekt door de ACM.

Algemene voorwaarden

Leveranciers hebben allemaal hun eigen 'Algemene voorwaarden' die zijn gecontroleerd door de ACM. Bij de acties zijn er weer speciale voorwaarden. Die moet je goed lezen voordat je een aanbieding afsluit. Je vindt de voorwaarden bij elk energiepakket op deze website.

Stroometiket

Op het stroometiket van een energieleverancier staat uit welke bronnen zij hun stroom halen. Zo weet je precies hoeveel groene en grijze stroom een energiemaatschappij levert en hoeveel CO2 en kernafval er ontstaat bij de productie. Je vindt de voorwaarden bij elk energiepakket op deze website.

Verhuizen

Ga je verhuizen, dan kun je gelijk overstappen. Het hoeft natuurlijk niet, maar je kunt zo wel veel besparen. Drie weken voordat je gaat verhuizen, moet je dat laten weten aan je huidige energieleverancier. 

Vlak voor de verhuizing neem je de volgende stappen:

 • Noteer de meterstanden van je oude huis op dag van vertrek of maak er een foto van. Het beste is om dit in bijzijn de nieuwe bewoner of een makelaar erbij te doen. Zo voorkom je achteraf onduidelijkheid.
 • Geef de meterstanden van je oude adres door aan de energieleverancier. Je ontvangt binnen 10 werkdagen erna een eindafrekening. Controleer de meterstanden op de eindafrekening en geef het direct door als ze niet kloppen.
 • Spreek met de nieuwe bewoner van je huis af dat hij zijn verhuizing ook gelijk doorgeeft. Zo hoeven jullie beiden geen extra af- en aansluitkosten te betalen. De levering van energie gaat dan ook gewoon door.
 • Controleer alle meters op beschadigingen. Maak eventueel foto’s. Zo krijg je achteraf geen rekening voor schade.
 • Noteer de meterstanden van je nieuwe huis op het moment dat je erin trekt of maak een foto. Het beste is om dit in bijzijn van de vorige bewoner of een makelaar erbij te doen. Zo voorkom je achteraf onduidelijkheid.
 • Binnen 5 werkdagen geef de meterstanden door aan de nieuwe energieleverancier.
 • Je ontvangt binnen twee weken je nieuwe contract. Het voorschotbedrag is gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoner of wordt geschat op basis van de grootte van je huishouden.

In enkele gevallen vraagt een energieleverancier een verhuisvergoeding. Die hoef je nooit te betalen als je een nieuw contract afsluit. Alleen dat is al een goede reden om over te stappen!

Netbeheerder

Je kunt zelf geen netbeheerder kiezen, deze zijn namelijk gebonden aan bepaalde plaatsen. Als je verhuist kan je een andere netbeheerder krijgen. Iedere netbeheerder hanteert zijn eigen tarieven. Het kan dus zijn dat je meer of minder gaat betalen als je jouw huidige contract meeneemt naar het nieuwe adres. Jouw energieleverancier stelt de netbeheerder op de hoogte. Je hoeft daar zelf niets voor te doen.

Nieuw huis

Ga je naar een nieuw huis, dan moet je eerst de netbeheerder informeren. Binnen enkele dagen ontvang je een brief waarin staat dat je binnen 20 dagen een energieleverancier moet vinden. Heb je een energiecontract afgesloten dan informeert de nieuwe energieleverancier de netbeheerder. Jij hoeft niets meer te doen. Houdt er wel rekening mee dat wanneer er helemaal geen nog energie wordt geleverd het maximaal twee weken kan duren voor het aangesloten wordt. De netbeheerder vraagt altijd een vergoeding voor het aansluiten van energie.

Wacht niet langer, en begin direct met besparen. Een prijsvergelijk maken en direct overstappen was nog nooit zo overzichtelijk en gemakkelijk.

dePrijsvergelijkers.com
Voor hetzelfde geld koop je meer

Energie vergelijken