Energielabel

Inzicht in standaard energieverbruik van een woning of gebouw

Wil je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is het verplicht om een energielabel te hebben. Heb je die niet dan levert dat een boete op van € 405. 

Bij de overdracht van een woning wordt nagegaan of er een label aanwezig is. Is dat niet het geval, dan moet de voormalige bewoner een hoge boete betalen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is vanaf 2015 verantwoordelijk voor de naleving van deze verplichting en controleert de aanwezigheid van het label.

Er moet na de bouw en bij het verhuren of verkopen van een woning, een energielabel kunnen worden overhandigd. Het energielabel is ook verplicht bij verkoop en verhuur van grote gebouwen en bedrijven. Overigens is het raadzaam om altijd een prijsvergelijk te maken van verschillende energieleveranciers wanneer iemand gaat verhuizen.

Wettelijk verplicht

Het hebben van een energielabel is al sinds 2008 wettelijk verplicht, maar er werden vaak onderlinge afspraken gemaakt tussen de oude en nieuwe bewoner. Vanaf nu is dat niet meer mogelijk. Indien het certificaat ontbreekt, krijgt de eerdere bewoner een waarschuwing en enkele weken de tijd om het alsnog te regelen. Na de waarschuwing volgt dan de boete van € 405. 

Ook in advertenties voor verkoop of verhuur is men verplicht het energielabel te noemen. Veel sites die huizen aanbieden vragen er dan ook om.

Europese richtlijn en Energieakkoord

Nederland volgt wat het label betreft een Europese richtlijn over energiebesparing. Zonder energielabel riskeert Nederland een Europese boete van € 90 miljoen.

Ook is het energielabel een van de maatregelen uit het Energieakkoord. Dit komt voort uit een overeenkomst tussen kabinet, werkgevers, werknemers en verschillende milieuorganisaties, met als doel het stimuleren van duurzame energie.

Voorlopig energielabel

Om de consument tegemoet te komen en het makkelijker te maken krijgen vijf miljoen huiseigenaren de komende maanden een voorlopig energielabel gratis toegestuurd. Deze kan online snel worden omgezet naar een officieel certificaat.

Aanvragen energielabel

Het aanvragen van een energielabel is eenvoudig en kost niet veel. Wanneer je voor je eigen woning een energielabel wilt, dan kun je die verkrijgen via een gecertificeerde adviseur. Deze adviseur moet voldoen aan bepaalde beoordelingsrichtlijnen. 

Het pand-gebonden energielabel is maximaal tien jaar geldig en bevat gegevens van het standaard energieverbruik van het desbetreffende gebouw. Het energielabel is bedoeld om energiebesparende maatregelen te stimuleren.

In enkele gevallen is het energielabel niet verplicht, zoals bij monumenten, woonboten, woonwagens en caravans.

Activeren energielabel

Alle woningbezitters krijgen in de loop van 2015 een voorlopig energielabel per post. Deze kunnen zij online activeren en definitief maken via de website energielabelvoorwoningen.nl

Energieklasse en energie index

Elk energielabel bevat een bepaalde kleur, die de energieklasse van een pand aanduidt en een letter (A t/m G) die aangeeft hoe het geïndexeerd wordt. Zo is A-groen zeer zuinig en G-rood zeer onzuinig.

Welke klasse en index een woning krijgt hangt af van welke energiezuinige maatregelen een huiseigenaar genomen heeft. Zaken als isolatie, een zuinige cv-ketel, dubbel glas, de warmwatervoorziening, de ventilatie en zonnepanelen dragen bij aan een hogere klasse en index. 

Erkend deskundige

Na het vermelden van alle gegevens wordt het voorlopige label officieel omgezet in een definitief label. Er kunnen daarbij ook foto's en offertes en facturen worden bijgevoegd. Een zelfgekozen erkende deskundige beoordeelt vervolgens op afstand welk energielabel aan de woning wordt toegekend.

De erkend deskundige kan een energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist zijn. Hij komt niet daadwerkelijk bij u langs. Deze adviseur moet voldoen aan de zogeheten Beoordelingsrichtlijn 9500-01.

Heeft de erkend deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per mail van de Rijksoverheid. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats.

U vindt een erkend deskundige via de website energielabelvoorwoningen.nl, via de telefoongids, het KBI of via de website meermetminder.

Bron: Rijksoverheid

Wacht niet langer, en begin direct met besparen. Alle energieprijzen vergelijken en direct overstappen was nog nooit zo overzichtelijk en gemakkelijk.

dePrijsvergelijkers.com, voor hetzelfde geld koop je meer.

Energie vergelijken