Zonnepanelen

Energiebegrippen

Zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat, eenvoudig gezegd, uit een verzameling zonnecellen die het licht van de zon omzetten in elektriciteit. In feite geldt dat hoe meer cellen er op een paneel zitten, hoe meer stroom er kan worden opgewekt.

Daarnaast is ook de hoeveelheid licht van belang voor een zonnecel. Veel directe lichtval op het paneel, levert meer energie op per zonnecel. Het is dan ook van belang dat een zonnepaneel op een bepaalde manier richting de zon geplaatst wordt. Hierdoor zijn niet alle plekken geschikt voor zonnepanelen.

Fotovoltaïsch of PV-cel 

Het proces van licht omzetten naar stroom wordt fotovoltaïsch genoemd. Omdat het is afgeleid van de Engelse term: Photovoltaic (PV) wordt een zonnecel ook wel eens een PV-cel genoemd en een zonnepaneel een PV-paneel.

De opbouw van zonnecellen 

PV-cellen bestaan uit een dunne laag zilverfolie met daaronder een ijzeren film. Tussen deze twee lagen zit een geleidende substantie. Vaak bestaat deze substantie uit siliconen. Door deze combinatie van lagen en de werking van de (half)geleider zijn de cellen in staat zonnestralen om te zetten in elektriciteit.

Nog niet zo lang geleden heeft men ontdekt dat de chemische combinatie indium gallium nitride ook erg goed werkt als geleider. Het heeft de potentie om alle soorten licht om te zetten in elektriciteit. Daarnaast is het ook nog eens goedkoop om te produceren.

Tot op heden kon niet al het licht worden omgezet in elektriciteit. Alleen zichtbaar licht kon worden gebruikt. Het theoretische omzettingsrendement lag daarom rond de 20 tot 30 procent. Met deze nieuwe combinatie zal het rendement een stuk hoger liggen. 

De ontwikkeling van zonne-energie

Al meer dan een eeuw geleden werd de zonne-energie ontdekt. Stroom die werd opgewekt door de hitte van de zon gebruikte men om machines aan te drijven. Rond die tijd ontdekte ook Henri Becquerel het fotovoltaïsche effect. Dit werd uitgebreid onderzocht en er werden verschillende toepassingen getest. Eén van de betrokken wetenschappers was Werner Siemens.

PV technologie zoals we dat vandaag de dag kennen is ontwikkeld in 1954 door wetenschappers bij Bell Labs en een jaar later op de markt gezet door Western Electric. Chapin, Fuller en Pearson waren in staat voldoende stroom met zonnecellen op te wekken om alledaags huishoudelijk apparatuur te voorzien van elektriciteit. Ook NASA ontdekte het voor de aandrijving van hun ruimteschepen. Vandaag de dag wordt zonne-energie grootschalig ingezet. Veel woningen en bedrijven zijn voorzien van zonnepanelen, - boilers en –collectoren.

Ook steeds meer producten werken op zonnestroom, denk bijvoorbeeld aan horloges, rekenmachines en zelfs voertuigen. Dit komt mede doordat zonnecellen steeds meer verfijnd zijn. Zo zijn er al lichtgewicht zonnepanelen en kunnen ze inmiddels bijna elke vorm hebben.

Voordelen zonnepanelen

Met behulp van zonnepanelen kun je zelf energie opwekken en fors besparen op je energierekening. Immers: de zelf geproduceerde energie wordt van de totale nota afgetrokken. Omdat het opwekken van zonne-energie ook nog eens vrijwel geruisloos is, wordt het volgens velen als superieur gezien.

Vanwege de bijdrage aan een schoner milieu heeft de overheid jarenlang een subsidie beschikbaar gesteld voor de aanschaf van zonnepanelen. In 2016 is er helaas geen landelijke subsidie op zonnepanelen, maar er zijn vanuit gemeentes en provincies wel vaak mogelijkheden om subsidie te verkrijgen.

Zelf zonne-energie opwekken

Als je zelf energie wilt opwekken met zonnepanelen, is het verstandig om je goed te laten informeren. Deskundige partijen kunnen je vertellen welke panelen het beste werken, hoeveel je er nodig hebt en je helpen met de installatie. Je krijgt dan ook gelijk een inschatting van wat het gaat opleveren.

Adviesgesprek

dePrijsvergelijkers.com kan je in contact brengen met zonnepanelenadviseurs van bijvoorbeeld energieleverancier Essent. Deze professionele partij geeft vrijblijvend en gratis advies tijdens een persoonlijke gesprek. Je hoort dan gelijk wat de mogelijkheden zijn van zonnepanelen op jouw woning. Daarna bepaal je helemaal zelf of het iets voor je is.

Bron: Siemens

Alle energieprijzen vergelijken en direct overstappen was nog nooit zo overzichtelijk en gemakkelijk. dePrijsvergelijkers.com, voor hetzelfde geld koop je meer.

Energie vergelijken

Energie begrippen